Satul Verde Asociatie Non-Profit

Satul Verde
Awakening the Green Man

Proiectul  “ Awakening the Green Man” reunește 3 organizații din Marea Britanie, Germania și România care vor lucra împreună pentru a oferi adulților oportunitatea de a învăța mai multe lucruri despre arbori și păduri.

Pădurile sunt importante in special în zonele rurale și sunt strîns legate de identitatea locuitorilor din aceste zone, oferind atât un sentiment al locului cât și o legătură fizică între generații. În trecut pădurile ofereau protecție și constituiau principala sursă de venit pentru locuitorii zonelor rurale, în special pentru cei din satele de la  munte.

Green Man (Omul Verde) este un simbol arhetipal al arborilor și pădurilor semnificând înnoire și sustenabilitate. Prin folosirea simbolului “omului verde” proiectul își propune să arate importanța relației dintre arbori, pădure și oameni și să sublinieze rolul pădurii în viața oamenilor.

Ländliche Erwachsenen Bildung (LEB) în Germania va arăta importanța pădurilor de-a lungul vremii din punct de vedere cultural, prin descoperirea poveștilor și miturilor care  au inspirat  nume de păduri. Multe dintre aceste povești au fost uitate iar cercul literar LEB  le va readuce la viață prin  cercetarea poveștilor, miturilor și legendelor legate de  pădurile Dübener Heide și Fläming. Cu ajutorul grupului textil din  Wittenberg , LEB  va include în  tema pădurii crearea de costume iar grupul de bucătari va pregăti “mâncare din pădure”.

“Satul Verde” își propune să arate importanța arborilor prin diversitatea meșteșugurilor de prelucrare a lemnului in zonele de munte. Una dintre activitățile principale conduse de Satul Verde este de promovare a produselor din lemn lucrate manual. Meșteri lemnari din zone rurale izolate vor avea oportunitatea să arate meșteșugul prelucrării lemnului participanților la proiect.

Arborii singuratici au fost sărbătoriți în trecut, fie pentru a marca un teritoriu sau un loc de întâlnire, fie ca martori tăcuți ai confesiunilor oamenilor. Arborii bătrâni captează imaginația datorită caracterului lor unic, un bun exemplu fiind arborele de tisă din Borrowdale.Cu toate acestea,arborii bătrâni sunt foarte vulnerabili datorită lucrărilor de construcții, infrastructură sau agricole, din cauza cărora mulți  au dispărut. In Marea Britanie încă se găsesc o mulțime de arbori bătrâni , de aceea aceasta țară constituie locația ideală pentru a le sărbători importanța.

Green Man- Germania
3-8 Mai 2012
Vezi programul aici.
Desfășurarea acțiunii aici.

Green Man- Romania
1-7 Iulie 2012
Vezi programul aici.
Desfășurarea acțiunii aici.

Parteneri în proiect:

Woodland Inspirations – Marea Britanie

Ländliche Erwachsenenbildung Sachsen Anhalt AG Wittenberg – Germania

Colecţia de povestiri spuse sau create de participanţii la proiect  o puteţi vedea aici:

Participanţii au creat şi o colecţie de reţete pe care o găsiţi aici:

 

 

 

Comments are closed.