Tipul proiectului: LEONARDO DA VINCI Transfer de inovație
Coordonator:
Náttúrustofa Vestfjarða – Islanda
Parteneri:
Landbúnaðarháskóli Íslands (Universitatea de Agricultură – Islanda) – Islanda
Stokkar og Steinar – Islanda
Grampus Heritage & Training Limited – Marea Britanie
Moorforge – Marea Britanie
Bildungshaus Heideland HVHS –Germania
Ed-consult – Danemarca
Asociatia ‘Satul verde’ – Romania
PRIVIRE DE ANSAMBLU: proiectul abordează problematica pierderii cunoștințelor în domeniul construcțiilor tradiționale, dublată de nevoia existenței unor exemple concrete de clădiri construite în mod tradițional. De asemenea avem nevoie de locații interactive unde se învață și se predau deprinderi tradiționale, arheologie (mod de viață) și managementul patrimoniului. În vederea unei mai bune utilizări a patrimoniului cultural vom readuce la viață clădiri vechi cărora le vom găsi o întrebuințare. Proiectul își propune să formeze câteva grupuri țintă (studenți, formatori, membri ai comunității, turiști) prin activități ce vizează reconstruirea și restaurarea clădirilor vechi. Membrii comunității vor fi încurajați să utilizeze deprinderile existente și să învețe altele noi în domeniul construcțiilor tradiționale. Proiectul își propune să lase ca moștenire o serie de clădiri care vor fi utilizate drept locații pentru învățarea de deprinderi și cunoștințe tradiționale cum ar fi țesutul, împâslirea, cioplirea și prelucrarea lemnului, prelucrarea fierului, a pielii, confecționarea de coșuri, etc. Partenerii din proiect vor avea în vedere salvarea și restaurarea construcțiilor tradiționale și predarea deprinderilor tradiționale în context practic. Parteneriatul reprezintă zone geografice din Europa (din Islanda până în România) legate prin interesul comun de a reconstrui, restaura și folosi clădirile vechi pentru a le menține vii.
Acțiunile noastre:
În Germania vom face un curs de reconstrucție/restaurare a unei locuințe lungi de tip vagon la ferma Kleppel în Authausen .
În Islanda, la Arbaer, participanții în proiect vor construi un atelier de fierărie viking.
În Marea Britanie va fi construit un alt atelier de fierărie la Moorforge, ca parte componentă a unui centru de formare. Fierăria va fi folosită de comunitate și va fi construită cu materiale locale și durabile: iarbă, lemn și piatră.
În Danemarca, Ed-consult va găzdui o întâlnire a managerilor de proiect din Marea Britanie, Islanda și România care vor elabora materiale de studiu și articole despre acțiunile realizate.
Asociația ‘Satul verde’ din Romania va construi o casă din piatră, lemn, lut și paie în satul Rîmeț. Oamenii din sat vor fi “formatorii” și le vor arăta participanților cum se construiește o casă în mod tradițional.
Fiecare acțiune își propune să extindă proiectul LdV Green Village, modulul “Sustainable Building” – modul dezvoltat în Islanda (2011).