Satul Verde Asociatie Non-Profit

Satul Verde
FILE – Festivaluri pentru invatare informala in Europa

Proiectul FILE – Festivaluri pentru Invatare Informala In Europa‘  pune în legătură comunități din zone rurale din Scoția, România și Slovenia.  Cele 3 organizații implicate în proiect sunt: ARCH –Scoția, Satul verde – România și Društvo za ohranitev naravne in kulturne dediščine Selenca  - Slovenia.

Proiectul are ca temă principală festivaluri și serbări locale cu teme de interes comun. Folosind bogăția culturală a festivalurilor sperăm să dezvoltăm învățarea informală și să promovăm aspectele pozitive ale vieții din mediul rural. Includem aici deprinderi tradiționale și produse care atrag turiștii și oferă posibilități de angajare pe termen lung.

Festivalurile oferă cele mai bune ocazii pentru a vedea tradițiile, folclorul, meșteșugurile și costumele traditionale; pentru a asculta cântece și povestiri și gusta  specialități locale de mâncare și băutură. Festivalurile au și o funcție socială, oferind participanților posibilitatea de a se întâlni, vorbi, dansa și mânca împreună, stabilind legături în timp ce sărbătoresc apartenența la un loc. Participarea internațională permite schimbul de idei între comunități din zone diferite ale Europei. În  FILE vom învăța unii de la alții cum să ne folosim  de bogățiile culturale- inclusiv de localnici și peisajul cultural în care trăiesc.

Vom arăta cum tradiția este păstrată vie prin meșteșuguri și folclor, dar și cum elementele de noutate  promovează trecutul, ajutând la o mai bună colaborare între comunități.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 2 ani și este finanțat de Comisia Europeană prin Programul de Învățare pe Tot Parcursul Vieții.

Festivalurile/serbările la care am participat în anul 2015

Slovenia – Serbările de 1 Mai

A doua acțiune din Slovenia s- a desfășurat între 26 Aprilie – 2 Mai și a avut ca temă principală producerea mierii și serbările de 1 Mai.  În prima zi am făcut o plimbare în jurul satului Ivanci. 27 Aprilie este ziua națională a Sloveniei și este zi liberă, motiv pentru care o mulțime de localnici ni s-au alăturat în plimbarea din jurul satului. Prima oprire am făcut-o la capela Sf. Ioan Botezătorul , construită în 1991/2. Sunt interesante temele violente pe care pictorul Štefan Hauko  a ales să le înfățișeze în capodopera sa: decapitarea  Sf. Ioan Botezătorul și pe Salome purtându-i capul pe o tipsie, pe sfânta fecioară Maria și Iosif vizitând pe Elisabeta și Zaharia, botezul Domnului de către Sf. Ioan Botezătorul.

Am continuat plimbarea pe câmpuri și pajiști spre stupii lui Stanko Čiček’. Participanții  au aflat despre diferitele sisteme de albinărit din Slovenia, precum și despre sursele de miere diferite și perioada recoltării. În ziua următoare l-am vizitat pe dl. Klement din Moravske Toplice, unde am văzut cum se centrifughează mierea.

În timpul turului din  Goričko am vizitat un atelier de preparare a produselor lactate și am gustat prăjituri cu miere. În ziua următoare am explorat râul Mura și împrejurimile, cu moara plutitoare, insula iubirii Ižakovci,  l-am vizitat pe apicultorul și terapeutul Šemen din Melinci și am văzut podul plutitor de pe râul Gornja bistrica. După amiaza toate cele 3 grupuri s-au întâlnit pentru a face prăjituri pentru sărbătorirea zilei de 1 Mai. Înainte de pregătirea și înălțarea stâlpului de 1 Mai, participanții și-au arătat priceperea în împletitul paielor  la atelierul Smodiš din Liopvici.  Programul a inclus și o vizită la castelui și muzeul din Lendava, o plimbare în jurul lacului Bukovnika și o vizită la ferma Nemec.

România– Cositul și adunatul fânului, Gîrbovița

În anul 2015 acțiunea FILE din România (30 Iunie- 7 Iulie) a avut ca temă cositul și adunatul fânului și plantele de fâneață. Localnicii din satul Gîrbovița au arătat participanților din Slovenia și Scoția cum se face fânul în mod tradițional. Această operațiune implică tăiatul ierbii cu coasa și întorsul /adunatul cu furci și greble. Participanților li s-a arătat cum să folosească uneltele și toți au avut posibilitatea să le folosească. S-a explicat importanța cositului după perioada de înflorire a plantelor. Am făcut un tur al fânețelor din jurul satului pentru a identifica plantele și întrebuințarea acestora și pentru a compara flora fânețelor din România cu aceea din Slovenia și Scoția. Un specialist în plante a însoțit grupul și a condus discuția despre plante, utilizarea lor, folclorul și sărbătorile  locale asociate cu anumite plante. Plantele identificate în plimbarea noastră au fost incluse în broșura “Plante de fâneață din România” , disponibilă în limbile engleză, română și slovenă.

În timpul acțiunii localnicii au demonstrat cunoștințe importante legate de plante și întrebuințarea lor. Plantele sunt adunate și uscate pentru ceai iar unele din ele sunt vândute în piața din oraș. Participanții au vizitat câteva magazine naturiste care vînd  ceaiuri, tincturi, creme și alte produse pe bază de plante.

Localnicii din Gîrbovița au pregătit mâncare, pâine, plăcinte și prăjituri pentru oaspeți.

Am petrecut o zi la Rîmeț, unde participanții au pregătit mâncare tradițională slovenă și scoțiană și au împărțit-o cu localnicii. Participanții din Slovenia au dansat un dans tradițional din satul lor, Ivanci.

În program a fost inclusă o vizită la piața de animale din Teiuș, la muzeul ASTRA din Sibiu și la cetatea din Alba Iulia.

 

Festivalurile/serbările la care am participat în 2014

 România –Zilele satului Rîmeț

Prima acțiune a proiectului FILE a avut loc în România la începutul lunii Iulie și a avut ca temă principală festivalul din satul Rîmeț. Acest festival are loc o dată pe an și anul acesta festivalul a găzduit și concursul “Cultură pentru cultură” în cadrul căruia  7 comune s-au întrecut în a demonstra cine are cele mai frumoase dansuri populare și cântăreți, cele mai bune mâncăruri, meșteșuguri, țesături, costume tradiționale.

Localnicii au lucrat alături de participanți din Slovenia și Scoția pentru a amenaja locul evenimentului. S-au ridicat corturi și a fost construită o toaletă ecologică.

În ziua evenimentului, platoul Tarcău s-a umplut cu oameni din Rîmeț și din împrejurimi, dar și din Aiud, Teiuș și Alba Iulia.

Pe scenă s-a cântat muzică folclorică și fiecare comună  a avut un cort în care au expus covoare și alte țesături lucrate manual, costume tradiționale, ceramică. Au fost demonstrații de țesut la război, împletit coșuri și gătit ( tocană de vînat). A fost instalat un atelier de potcovit caii  unde am văzut cum se desfășoară potcovitul uni cal. Mesele au fost încărcate cu mâncare tradițională: plăcinte, pâine, prăjituri, cărnați. Am gustat din toate!

În cadrul festivalului a fost demonstrată o gamă largă de meșteșuguri din zona rurală, de la gătit la confecționatul pălăriilor.

Participanții FILE au vizitat muzeul satului din Brădești unde au admirat colecțiile de unelte, obiecte casnice, țesături și costume tradiționale din zonă.

Programul a inclus o vizită culturală la cetatea vauban din Alba Iulia și la Muzeul satului din Sibiu.

Mărturii

“Multe multe mulțumiri pentru toate aranjamentele făcute, care ne-au permis să experimentăm zona superbă a satului Rîmeț și bineînțeles, festivalul.  Am văzut foarte multe în scurta perioadă în care am stat. Vizitele la Sibiu și Alba Iulia au fost un bonus care ne-a ajutat să înțelegem mai bine istoria zonei.

Am plecat din România cu sentimente pozitive despre țara voastră și deja am spus prietenilor că este o parte minunată a lumii.”

Di McNab, Scoția

“A fost minunat în România! Sper că am contribuit și eu la proiectul FILE. Cu toate că am făcut poze superbe, ele nu pot reda frumusețea peisajelor din zona rurală fără a fi însoțite de sunete și mirosuri!

Am văzut că oamenii sunt foarte mîndri de cultura lor și vor să o păstreze prin intermediul festivalurilor.” Patricia Gardner, Scoția

“Rimeț este un loc cu adevărat special și localnicii sunt foarte primitori”. Bob Turner, Scoția

Slovenia- Festivalul bostanilor si Ziua producatorilor de legume

Programul în Slovenia a avut ca temă bostanii și producerea vinului ( care sunt  principalele activități în zonă), culminând cu Ziua producătorilor de legume, sărbătorită în satul Ivanci.

Programul a inclus o vizită în jurul satului pentru a vedea sistemul de irigații și câmpurile cultivate cu bostani și porumb. Am vizitat ferma Monikăi Horvat, specializată în cultivarea ardeilor și a roșiilor în sere, dar și a bostanilor pentru ulei.

În satul Križevci  am vizitat o presă de ulei și am văzut cum se obține uleiul prin presare la cald.

Satul Gančani   este cunoscut pentru producerea butoaielor și am avut ocazia să vedem cum se lucrează manual. Am vizitat culture de viță de vie și vinării în Bogojina și împrejurimi.Satul Filovci  găzduiește un muzeu etnografic iar participanții au încercat să modeleze oale din lut. În Bukovnika grupul a vizitat o fermă de tauri și am discutat despre profitabilitatea acesteia și alte aspecte practice legate de creșterea bovinelor pentru carne.

În timpul acestor vizite participanții au experimentat viața din zona rurală în Slovenia, făcând comparații cu zonele de proveniență.

Ziua producătorilor am petrecut-o împreună cu comunitatea din satul Ivanci și împrejurimi pentru a-i sărbători pe producătorii de legume & recolta. Participanții din fiecare țară au pregătit mâncare tradițională. Echipa din România a pregătit un ceaun uriaș de iahnie de fasole cu cârnați. Seara am participat la un program cultural organizat de gazde, cu muzică,  dans și o piesă de teatru. Am văzut cum colaborează localnicii la organizarea unui eveniment local care poate deveni atracție turistică

Programul a inclus o vizită culturală în Murska Sobota, capitala transmuraniană și la biserica rotundă din satul Selo.

  

Scoția- Festivalul merelor și Drovers Tryst

Ultima acțiune din anul 2014 a avut loc în Comrie, Scoția și a avut ca temă principală merele. În prima zi am făcut un tur al localității Comrie și am vizitat Cultybraggan (http://www.secretscotland.org.uk/index.php/Secrets/Cultybraggan).

Printre participanții din România s-a numărat și un expert în horticultură care a curățat câtiva meri din Comrie. Am vizitat grădina castelului Drummond (http://www.drummondcastlegardens.co.uk/). Vizita a fost condusă de fostul grădinar al castelului, care a avut această slujbă mai bine de 30 de ani.

Comrie Croft  (http://www.comriecroft.com ) a fost un exemplu bun despre modul în care comunitatea lucrează împreună. Acest loc administrat de comunitate oferă tipuri diferite de cazare pentru turiști și organizează diverse evenimente.  Am făcut cozonac și chec și am participat la Clubul de Joi,  un prânz organizat de și pentru comunitatea locală, la care participă localnicii pentru a socialize și pentru a se pune la curent cu noutățile. Derek Robertson a fost ghidul nostru la o crescătorie de păstrăv din zonă. În ziua de sâmbătă am vizitat piața din Crieff, unde localnicii comercializează o varietate de produse făcute în casă, de la gemuri, șuncă, pește afumat, siropuri la săpun și bijuterii.

După amiaza de sâmbătă am petrecut-o la Cultybraggan, unde am ajutat la pregătirea festivalului merelor.

Duminică 12 Octombrie am participat la Festivalul merelor și am sărbătorit alături de localnicii din Comrie. Am făcut suc de mere și am gustat produse făcute cu/din mere. Ziua s-a sfîrșit cu o slujbă religioasă în cinstea recoltei oficiată la biserica Glen Artney.

(http://www.gateway-to-the-scottish-highlands.com/Glen-Artney.html )

Atât în Slovenia cât și în Scoția am văzut multe exemple în care localnicii folosesc bogățiile naturale și culturale pentru a atrage turiști, promova zona și aduce venituri din turism și activități conexe. Ne-am întors cu idei pe care am vrea să le transformăm în realitate.

 

Comments are closed.